26-03-09

Rudi’s ontboezemingen, een nieuw deel

 

Het was weer dik in orde vandaag. De verpleegster had twee maal moeten aanbellen heden ochtend, omdat mijn echtgenote bij hoge uitzondering nog niet klaarstond bij de deur om haar binnen te laten. Bijgevolg had hare doorluchtige hoogheid anderhalve minuut aan de voordeur moeten wachten vooraleer zij binnen kon komen. En daarom was ze boos.

"Er al eens aan gedacht dat ik ELKE dag moet wachten tot jij ergens tussen kwart na acht en negen uur opdaagt?" vroeg ik voorzichtig. Toen was het hek pas helemaal van de dam. Door vervolgens op haar dooddoener "Ik heb ook nog andere patiënten" te repliceren dat zulks haar bekommernis was en niet de mijne en ik dat argument bijgevolg dus niet accepteerde, was de ruimte helemaal te klein. Mijn slaapkamer, die tevens dienst doet als kantoor, living, eetkamer, badkamer en toilet, daverde op haar grondvesten toen mijn benen spastisch begonnen te trillen onder de giftige blik die mijn verzorgster me toewierp.

Tja, ze heeft vorige zomer al eens een tijd thuisgezeten omdat ze uitgeblust was. En nu hebben ze haar een patiënt gegeven die al eens een kritische opmerking durft te maken. En vindt dat ze de tijd die ze besteed aan zijn reclameblad te lezen, met de familiehulp te roddelen of kinderachtig te doen tegen zijn kroost, beter zou besteden aan dagelijks zijn voeten en onderbenen wassen.

Ze had reeds geruime tijd niet veel krediet meer, maar het voor mij helemaal verkorven door afgelopen week tijdens mijn wekelijkse haarwasbeurt de opmerking te maken dat ik mij gelukkig mocht prijzen zo te worden verwend. En maar niet wou inzien dat ik daar geen verwennerij in zag. In bed, met mijn nek ongemakkelijk in een kuip gelegen, handelingen te laten ondergaan die ik veel liever zelf zou doen.

Reeds tweeëneenhalf jaar moet ik het ontberen, maar toch kan ik me nog levendig herinneren hoe goed het aanvoelde mijn haar te wassen onder een keiharde, warme douchestraal. Dat was pas verwennerij! En ik had er geen verpleegster, noch familiale hulp bij nodig. En bijgevolg bleef ik toen ook gespaard van het geleuter tussen die twee. Als ik lawaai wou zette ik gewoon de radio aan!

Ook het dagelijks gewassen worden in bed, met een kommetje water, kan in mijn ogen bezwaarlijk als verwennerij worden aanzien. Maar dat dringt bij sommige uitgebluste thuisverpleegkundigen blijkbaar niet door.

Een mens zou van minder neerslachtig worden. Gelukkig zorgen onze kinderen met hun dikwijls grappige uitspraken, voor een vrolijke noot in huis. En wordt een wegzinken in mistroostigheid dientengevolge voorkomen. Om even een voorbeeld te geven. Voor hen zijn er twee soorten personen: kleine en grote 'kinderen' en 'mensen', volwassenen dus.

Vanuit deze gedachtegang concludeerden zij onlangs dat mijn kinesiste, een jong meisje, nadat ze hen had vertelt meestal bij haar vriend, maar ook nog een beetje bij haar ouders te wonen, dus eigenlijk nog geen mens was. Zij moest om die uitspraak hartelijk lachen, en ik evenzeer!

Op een zondagnamiddag, eind mei, zat ons gezin gezellig samen aan tafel in de veranda, met zicht op de tuin. We keken naar een koppeltje tortelduiven dat bovenop de schommel van de kinderen zat te flikflooien. Eén van mijn kleuters zei: "Kijk papa, die duifjes zoenen elkaar, die zijn verliefd!" Ik knikte bevestigend. Ineens sprong die ene bovenop de andere en begonnen de duifjes te paren.

Enigszins verveeld door het schouwspel, probeerde ik de aandacht van de kinderen af te leiden. Tevergeefs. Dan zei één van hen: "Hoe lief. De ene vogel krabt de andere. Die eerste heeft waarschijnlijk jeuk!" Ik glimlachte en dacht: "Ja, allicht!"

Ru(sh)di(e), 3 augustus 2002 (revisie op 23 maart 2009)

Commentaren

Goeie nacht Rudi Daar denken ze precies niet aan dat het al een hele opgave is om die dingen die je eens zelfstandig kon doen, nu aan hun "goodwill" te moeten overlaten.
Dan moet je nog heel braaf zijn en niet te veel zeggen of je bent ondankbaar want tenslotte leggen ze je toch in de "watten"...
Ik heb het hier al meermaals geschreven...als er geen roeping bij is, zoeken ze beter een andere job!
En oké, er is misschien wel onderbezetting en iedereen heeft eens een mindere dag...maar moeten de patiënten daar nu altijd het slachtoffer van zijn.
Dat ze hun beklag doen bij hun oversten, in plaats van hun ongenoegen af te reageren op mensen die het veel liever totaal anders zouden zien en die verplegers en verpleegsters liefst nooit zouden nodig hebben!

Wat mijn voet betreft: ik moet veel oefeningen doen...wisselbaden nemen enz...maar tegen het verlof zou alles toch in orde moeten zijn!

Fijne nacht gewenst en voor morgen een fijne DONDERdag! ;-))

Gepost door: Veerle | 26-03-09

goeie morgen Rudi die verpleegster kan niks verdragen zeker
die denk dat ze de baas is en anderen naar haar pijpen moeten dansen :-)
je mag het feitelijk niet zeggen, maar ze zou het zelf eens moeten meemaken, weet ze wat het is
ze zou dan zeker wel anders reageren

toch slimme zonen die je hebt hoor, dat zo snel gezien dat die jeuk had :-))

fijne donderdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 26-03-09

Van zo'n verhalen komen mijn haren dus omhoog hé. Ik snap langs geen kanten dat die verpleegster niet meer mee leven. Anderzijds is het wel zo dat ze mss geen tijd genoeg hebben maar dan nog is er zoiets als respect voor je patienten hé.
En ik kan me héél goed voorstellen dat je moeite had om je lach in te houden als je je kinderen over die duifjes bezig hoorde.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 26-03-09

Haha Rudi, je hebt me aan het lachen gebracht met je gekke berichtje op mijn blog. Ik voel me bijna Pamela Anderson ja haha !!!
Ik heb gisteren enorm pijn gehad, dat vet wegnemen en bijspuiten deed enorm pijn, moet dat nog een keer laten doen de 22 ste maar dan zal het toch onder gehele narcose gebeuren. Ik hoop dan echt dat het de laatste keer is.
Ja en dan zijn de lingeriewinkels niet meer veilig voor me hé, en dan ga ik al zumba door het leven ja, een filmpje van mijn eigen maken, zou je wel willen hé, zo goed ben ik nog niet hoor, zal je nog even op moeten wachten
groetjes en nog een fijne dag

Gepost door: sabine | 26-03-09

:-) als reactie op jouw reactie: je denkt toch niet dat ik een biefstuk die een ganse voormiddag aan mijn gat geplakt zit, nog ga opbakken nadien??? MOEHAHAHAHAHA!

Gepost door: Blah | 26-03-09

tja wij hadden meer geluk wij hadden pracht van verpleegsters bij de verzorging van mijn ouders
maar ja dat heb je overal mensen die heel snel ontevreden zijn!!!!!

Gepost door: callemie | 26-03-09

Ja mensen verschillen soms van mening hé,
maar dat ze niet snap wat jij doormaakt
gaat mijn petje te boven?
Gelukkig kan er bij jou altijd nog een leuk noot vanaf.
Zoals die duifjes, tja het is paartijd !
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 26-03-09

Wat een verhaal?
Amai,hoor!!!
Ik denk dat vele van hen tegen hun zin gaan werken,ofzo!
Ik vind dat erg,hoor!
Zulke dingen zeg je toch niet?

Het verhaal van je kids was wel leuk!
Die van mij kan ook zo van die uitspraken doen?
Lies zit nog in de periode,dat je van kussen,kindjes krijgt!
Jaaa? dan had ik hier al een ganse school rondlopen,hahahahahahaahahaa!!!
't Zijn en blijven kids,hé!?
En die uitspraken neem ik er graag bij!

Groetses en een fijne avond nog!!!

Gepost door: Elsje en Remy | 26-03-09

*** Hey Rudi..Dat is toch verschrikkelijk hé..Die snappen gewoon niet wat het is om te moeten leven zoals jij moet leven..Ze zouden het zelf eens een tijdje moeten meemaken..Ze zouden wel anders piepen..
Ikzelf heb daar wel steeds geluk in gehad na mijn levetransplantatie..het waren allemaal heel vriendelijke dames ,waar niks teveel voor was..

Ik wens je noh heel veel succes en hopelijk krijg je snel iemand anders..

Groetjes

Gepost door: Illness | 26-03-09

De commentaren zijn gesloten.