08-04-09

De avonturen van Rudi & Co, nog eens een aflevering

 

Heden ochtend ben ik naar de wekelijkse markt geweest. Alleen, want mijn echtgenote lag ziek te bed. Een zware verkoudheid. Inmiddels is het avond en na een dag met veel rust, voelt ze zich alweer een stuk beter.

De zon kon vandaag slechts af en toe doorheen het wolkendek breken. Mijn rondje naar en op de markt was dan ook niet echt aangenaam. Daarom hield ik het er vrij spoedig voor gezien. Echter niet na eerst een warme braadworst in een krokant broodje te bestellen aan de hamburgertent. Eén van de vriendelijke dames die daar de dienst uitmaken nam mijn bestelling in ontvangst en bracht de snack even later netjes ingepakt en in een zakje gestoken tot op mijn schoot. Ik liet haar zelf de verschuldigde som uit mijn geldbeugel halen.

Een goeie minuut later had ik een plaatsje gevonden, weg van de drukte, om mijn etenswaar te verorberen. Terwijl ik met mijn tanden de verpakking van het broodje aan het verwijderen was, kwam een oude allochtone man, die net een winkel had verlaten, op me toegesneld om een handje toe te steken. Toch fijn te merken dat er in deze hedendaagse egocentrische wereld toch nog mensen rondlopen die ook oog hebben voor een ander.

Deze namiddag ben ik, als naar gewoonte, met mijn rakkers naar hun voetbaltraining gereden. Aangezien de toegangsweg naar de kleedkamers vol putten lig, reed ik sinds enige weken naar het gebouw waarin de kleedhokjes zijn ingericht, over het voetbalterrein, via een opening in de balustrade omheen dat grasveld. Bleek vandaag dat ze de opening in die reling hadden gedicht!

Voorheen hebben ze het me ook al knap lastig gemaakt door de slagboom aan de toegangsweg tot het jeugdcomplex van een hangslot te voorzien. Zogezegd omdat anders te veel mensen via deze weg met de auto het terrein opreden. Als gevolg hiervan moest ik wekenlang omrijden om via een andere toegangsweg ter plaatse te geraken. Totdat ik dit kotsbeu was en derhalve mijn assistent met een schop ter plaatse stuurde om naast de slagboom een pad voor me te graven.

Toeval of sabotage? Mag of moet ik met andere woorden uit deze voorvallen concluderen ginds niet echt welkom te zijn?

Gisteren namiddag ben ik, om de tijd te verdrijven, naar een warenhuis gereden, dat gelegen is aan de andere kant van de stad waar ik woon. Het weer was prachtig: continue zonneschijn, een aangename temperatuur en slechts een zachte bries. Een assistent reed per fiets met me mee. Eigenlijk wel stom dat ik een (bezoldigd) persoon met me moet meenemen eigenlijk enkel en alleen omdat ik niet zonder hulp kan plassen.

Er waren reeds bijna drie jaar verlopen sinds mijn laatste bezoek (als stapper) aan deze winkel. De indeling van de zaak bleek vrijwel onveranderd te zijn sinds mijn laatste visite. En ook van de personeelsleden meende ik de meeste te herkennen van vroeger. Omdat ik tijdig aan de schoolpoort moest staan om mijn kinderen na schooltijd huiswaarts te begeleiden, reed ik gehaast de winkelgangen door, liet mijn helper uit de rekken nemen wat ik nodig had en spoedde me naar de kassa's. Daar was het ontzettend rustig. Ik liet mijn assistent de waren op de band leggen en bekeek middelerwijl de covers van de tijdschriften die in een standje aan de kassa stonden opgesteld. De caissière riep me iets toe en wees naar de ruimte waarlangs de klanten normaliter al dan niet een winkelwagentje voor zich uitduwend, haar kassa moesten passeren. Die doorgang was potverdikke te smal voor mijn rolstoel!

De kassierster zei me dat er vooraan in de winkel, aan de eerste kassa, wél een gang was waar ik doorheen kon. Inderdaad, daar hing trouwens een groot blauw bord boven, met een witte rolstoel erop en iets van 'brede doorgang'. Nogal vernederend vind ik dat. Dit betekent ook dat, als ik alleen ben en de eerste kassa niet open is, ik iemand moet aanspreken om hetzij die kassa speciaal voor mij te openen (dream on, man... hahaha), hetzij in mijn plaats de kassa te passeren en af te rekenen. Vaarwel zelfstandigheid!

Maar het kan nog erger. Eén van de eerste zondagen van het nieuwe jaar kregen we het bezoek van een vriendin die als nieuwjaarsgeschenk voor mijn jongens een autobaan had meegebracht. Toen ze véle uren later, mijn instructies volgend, eindelijk dat ding min of meer in elkaar hadden gekregen, zaten we nog met het probleem dat die racebaan batterijen nodig had om die autootjes in beweging te zetten.

Dus reed ik even later met één van mijn jongens richting centrum, om op zoek te gaan naar batterijen. De nachtwinkel waar ik gehoopt had deze spullen te vinden, bleek ook in het weekend pas vanaf 's avonds geopend te zijn. Dan maar koers gezet naar een winkel waar, naast kleding, ook zowat alles wat je in een huishouden kan nodig hebben, wordt verkocht en waarvan ik wist dat hij iedere zondag open was. Ik kon daar sowieso niet binnen en hield dus buiten de wacht terwijl mijn zoontje op zoek ging naar die batterijen.

Terwijl ik geduldig wachtte bekeek ik de etalage van de winkel. Op diverse aanplakbrieven werd duidelijk gemaakt dat handtassen niet echt welkom waren en hoe dan ook aan de kassa dienden geopend te worden. Er stond ook een bord waarop in grote letters geschreven stond: 'Strikt verboden', met daaronder in een iets kleiner lettertype een ganse opsomming. Glimlachend dacht ik: straks staat daar nog tussen: 'voor rolstoelers' . Ik overliep het lijstje. Stond daar potverdorie 'kinderwagens' tussen! Nu kan ik me best voorstellen dat ze in die zaak een probleem hebben met diefstal. Zelf heb ik immers ook jarenlang een winkel gehad en kreeg ik derhalve ook te maken met het fenomeen. Maar als diefstalpreventie kinderwagens uit je zaak weren, gaat me toch wel net iets te ver. Ik twijfel trouwens aan de wettelijkheid van dergelijk verbod.

Oh ja, die batterijen dienden we uiteindelijk te halen in een nachtwinkeltje dat op zon- en feestdagen ook overdag open is en die auto's hebben we, na het overwinnen van nog enige onvolkomenheden in de constructie, dus diezelfde dag nog over de autobaan kunnen laten racen.

Ru(sh)di(e), 26 februari 2003 (revisie op 5 april 2009)

Commentaren

:-) Goede morgen als het zo blijft duren met de diefstal in de winkels zullen we op den duur nog in ons blootje moeten gaan winkelen.

Etje

Gepost door: Etje | 08-04-09

Hmm ik kan al zo raden over welke winkel je het hebt als je 't over die ene kassa hebt. Sinds vrouwtje in zo'n rijdend stoeltje zat vertikt ze om er nog te komen. Ik snap maar al te goed dat ze iets aan diefstal moeten doen maar aub een kinderwagen verbieden is gewoon schandalig. Daar zagen ze mij als klant al nooit meer terug. Alhoewel ik schuldig moet pleiten want ik ging onlangs in een dierenwinkel met een hond binnen en werd ook terug gefloten omdat hondlief het nodig vond om een speeltje mee te pikken. Gelukkig konden ze er nog mee lachen.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 08-04-09

paasgroeten

http://blog.seniorennet.nl/jot/" target=_blank>http://i42.tinypic.com/s5zsps.png" border=0>


Gepost door: Jot | 08-04-09

Hoi Rudi, je kan t je nie (of misschien toch wel) voorstellen wat mensen allemaal verzinnen om dingen onbetaald uit een winkel te smokkelen. Maar om daarom kinderwagens te weren, dat gaat wel ver, hé. Moeten de ouders dan t kindje met wagen en al maar in de inkomhal laten staan, zoals ze ook met hondjes moeten doen?!
Goeie nacht!

Gepost door: Ri@ | 08-04-09

De commentaren zijn gesloten.