26-06-09

Rudi's ontboezemingen - Iedereen gehandicapt!

 

Nogal wat mensen hebben een zintuiglijke beperking. Zij kunnen niet of minder goed horen of zien. Dikwijls kan dit gebrek voor een groot stuk worden verholpen door het dragen van respectievelijk een hoorapparaat of een bril. Een alternatief voor het laatst vermelde hulpmiddel zijn lenzen.

Heel wat kinderen dragen, om hun gebit te corrigeren, tijdelijk een orthese. De tandarts noemt dit een beugel. Menig persoon heeft een tandprothese, doorgaans kunstgebit genoemd. Ook steunzolen worden vaak voorgeschreven voor kleine en grote mensen met een voetafwijking. Zelfs sporters maken er dikwijls gebruik van, in functie van een optimale drukverdeling en een betere loopstand.

Een aantal van de voormelde beperkingen en bijhorende hulpmiddelen zijn sociaal aanvaard. Niemand maakt er ophef over, staart je aan of sluit je uit omdat je een bril draagt. En buiten een zeldzame onnozelaar die haar of hem ermee pest, slaat niemand acht op een kind met een beugel in de mond. Sommigen vinden dit zelfs schattig staan. En die steunzolen in de schoenen vallen al helemaal niet op. Net zo min als de contactlenzen die een persoon in heeft.

Iemand met een ernstige mentale beperking of een zware fysische beperking, of een combinatie van beide, loopt, strompelt, al dan niet met krukken, of rijdt zich in haar of zijn rolstoel, willens nillens uiteraard meer in de kijker. Daar is geen ontkomen aan. Ook een blinde of slechtziende persoon kan zijn witte geleidestok niet als toverstaf gebruiken om deze vervolgens te doen verdwijnen. En geleide- en hulphonden trekken ook de aandacht. Maar toch zijn ook hun baasjes en alle personen met ernstige beperkingen, levende wezens zoals ieder van ons. Met evenveel recht op respect en op een waardig leven. En aanvaarding door hun medemensen, van zichzelf en van hun hulpmiddelen, als daar zijn rolstoel, rollator, scooter, geleidestok, krukken, beugels...

Ben je fysiek helemaal in orde, of denk je dat te zijn, dan heb je mogelijks je te kleine of net te grote neus, over het hoofd gezien. Of je te dikke poep, of dat kuthaar op je hoofd, waar spijts vele pogingen van jou en van je kapper, geen model is in te krijgen. De mens heeft zichzelf niet geschapen, dus elk van ons heeft wel een schoonheidshandicap. En deze kan een belangrijke invloed hebben op je sociale contacten. Al is het maar omdat ze je onzeker maakt.

En anders heb je misschien wel een ontwikkelingsstoornis, een spraak- of een taalstoornis, of lig je psychisch compleet in de knoop, wat ook een ernstige hindernis kan zijn, vooral als het blijvend is. Ongetwijfeld ben ik nog één en ander vergeten. Maar als je het lijstje nu al eens overloopt, dan zou het al moeten lukken dat er niks tussen staat dat op jou van toepassing is. Je gaat het misschien niet graag horen, maar neem het gerust van me aan: het zijn allemaal handicaps!

Wordt nu niet depressief of voel je niet door mij in de grond geboord. Dat is wel het laatste dat ik zou willen! Wees integendeel blij dat je geen uitzondering bent, in deze wereld van naar lichaam en/of geest imperfecte mensen, Want het komt er inderdaad op neer dat iedere persoon wel in meer of mindere mate een fysieke of mentale functiebeperking heeft. Elke persoon heeft wel een aangeboren of opgelopen blijvende hindernis, die doorgaans wordt aangeduid met de stigmatiserende term 'handicap'.

In de inclusieve maatschappij, waar velen met mij naar streven, en waarin elke persoon belangrijk is, ongeacht afkomst, huidskleur, religie of wat dan ook, en naar waarde wordt geschat, op basis van wat zij of hij wel kan, zijn de grote of kleine fysieke of mentale functiebeperkingen van ieder individu van ondergeschikt belang. In deze verdraagzame samenleving zal niemand ooit worden uitgesloten omdat zij of hij onvoldoende of geen beperkingen heeft. Neen, ook die persoon zal door de groep worden aanvaard. Net dat gebrek aan een beperking is dan diens beperking, wat de persoon in kwestie dan ook weer even speciaal maakt als de anderen. Globaal gezien is in deze ideale open, mondiale leefgemeenschap iedereen gelijk, heeft elkeen beperkingen en is derhalve iedereen gehandicapt!

Rudi, 24 november 2008 (revisie op 24 juni 2009)

Commentaren

Ach mensen weten wel altijd iets om mekaar af te breken. Jammer genoeg leven we in een maatschappij waarin mensen véél te weinig rekening houden met elkaar, waarin iedereen perfect moet zijn en vergeet m'n wel eens dat aan de perfecte mensen ook gewerkt is met gommekes en andere toestanden voor ze in een blaadje mogen verschijnen.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 27-06-09

Hallo Rudi, nog een fijn weekend!

Gepost door: johan | 27-06-09

goeie morgen Rudi dat heb je prachtig verwoord !!
en je eindconclusie is zeker waar
ieder heeft wel iets waardoor hij 'gehandicapt' is
fijne zaterdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 27-06-09

Hoi Rudi, dat is nu eens goed gezegd, sè.
Als ik t lijstje overloop ... dan kan ik mijn eigen lijstje al beginnen maken :-)
Ik lig er niet van wakker, elk mens is uniek en heeft zijn kwaliteiten.
Nog een fijne zondag!

Gepost door: Ri@ | 28-06-09

goeie morgen Rudi op dezez prachtige maandagmorgen kom ik hier even langs om je een fijne dag toe te wensen
groetjes

Gepost door: Borriquito | 29-06-09

Dag beste Rudi, die rolstoel maakt niet jou persoon hoor.Gij hebt hem gewoon nodig om goed te kunnen functioneren net zoals mensen zonder tanden hun gebit nodig hebben om te kunnen kauwen. En weet je maat, NIEMAND is perfect! Zolang je hartje op de goede plaats zit is alles OK. Ik ken je niet echt, maar heb wel het gevoel da gij ne fantastische kerel bent om mee te babbelen en een pintje mee te gaan pakken. Mischien doen we dat ooit weleens. Kom ook op mijn blogske het verhaal van de gebroken pot maar es lezen! Er zijn nu eenmaal mensen waar ge gene kop nog staart aan kunt krijgen!Lees daarover ook mijn gedicht LIJDEN,+reactie,s.
Lieve groetjes van Tantie

Gepost door: tantie | 29-06-09

goeie morgen Rudi de week is weer halfweg en dat wil zeggen dat het marktdag is hier :-)
daar ga ik strakjes eens naartoe zie
fijne woensdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 01-07-09

je bent wie je bent denk ik altijd aan iedereen zitten er fouten aan

Gepost door: daemske | 01-07-09

Riespect Rudi! we zijn allen anders met onze kwaliteiten, maar ook beperkingen(die we meer hebben dan kwaliteiten) en vooral gekheden - dat maakt het leven interessant - natuurlijk wou jij dat alles anders voor je zou zou zijn, en velen met je, maar je blijft niet bij de pakken zitten - dat siert je - en er blijkt nog zoveel te zijn!!! de mens is gelukkig veel meer dan een verpakking

een fijn weekend, Rudi - en een beetje koeler mag ook

Gepost door: Daniël | 03-07-09

goeie morgen Rudi het weekend is weer begonnen
en het belooft weer schittterend te worden, een lekker zonnetje is al van de partij
deze namiddag gaan ik samen met mijn zussen eens lekker bbqen zie :-)
fijn weekend Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 04-07-09

Zoals je zegt Rudi een bijzonder goed geslaagde dag. Nu alees op een rijtje zetten om een mooi postje te schrijven, foto's opladen en trachten de mail adressen te krijgen van diegenen die ik niet heb om fotos door te sturen.
Weer een dag om niet te vergeten.
Groetjes en tot gauw op de blogs of Facebook.

Gepost door: Emmy | 05-07-09

hahaha rudi ik schrik niet zo gauw aan mij is helemaal niets goed en toch ben ik oer sterk.....groetjes van bo

Gepost door: boomer | 05-07-09

goeie avond Rudi het was vandaag heel wat minder met het weer
er is zelfs wat regen gevallen

een gezellige dag hebben we gisteren gehad, enkele leuke bloggers eens in het echt ontmoet :-)
fijne avond nog verder Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 06-07-09

goeie avond Rudi wat een weer hé, 't is weer eens aan het regenen
dat steekt toch veel sneller tegen als dat zomerse weertje
en je kan bijna niet buiten komen met al die regen
nog een fijne en rustige avond verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 08-07-09

goeie avond Rudi een redelijk mooie dag gehad vandaag
het is eens droog gebleven en wat zon :-)
een rustige vrijdagavond verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 10-07-09

Handicap Mooie overpeinzing en meer dan waar. Nobody is perfect. De ene handicap is al meer zichtbaar dan de andere. In ieder geval, nog een prettig weekend. (Er is weinig zon, gelukkig schijnt jouw zon :-)

Gepost door: Vrijdenker | 11-07-09

goeie avond Rudi vanmorgen zou je nog gedacht hebben dat we een mooie dag gingen hebben
helaas is er weer regen gevallen
wanneer gaat het eens droog blijven?
fijne en rustige avond nog verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 11-07-09

HALLO RUDI Ja, aan ieder van ons zit wel een "schoonheidsfout" maar wie zegt HOE we moeten zijn??? Beslissen we dat ook niet zelf als we een sterke persoonlijkheid hebben?
In AFRICA worden gehandicapten niet echt uitgesloten hoor, die krijgen veel meer respect dan hier in België....OOK ALS JE OUDER WORDT KRIJG JE DAAR NOG RESPECT,HIER BEN JE DAN NIKS MEER WAARD.
GROETJES VAN YESSIE

Gepost door: YESSIE | 12-07-09

hallo rudi ja dat hebt u goed gezien ... ik wens u een fijne week en tot later eens...gr boomer

Gepost door: boomer | 12-07-09

dag blogmaatje Neem de tijd om gelukkig te zijn.
Je bent een wandelend wonder op deze aarde.
Je bent enig, uniek, onvervangbaar.
Weet je dat?

Nog vele knuffelgroetjes van Moeke

Gepost door: monique vansteenwegen | 14-07-09

goeie avond Rudi een mooie zomerdag geweest vandaag
er zal morgen heel veel volk op de markt zijn zls het zo'n weer is :-)
een rustige avond verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 14-07-09

hallo Rudi 't is vandaag heel wat minder dan gisteren met het weer
we zullen het toch met dit weer moeten doen vandaag :-)
fijne vrijdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 17-07-09

hallo blogmaatje rudi wij hebben veel tijd door onze handycap en wachten altijd rustig af, dus dat zit wel goed toch...fijn weekend..gr van bo

Gepost door: boomer | 17-07-09

goeie avond Rudi we hebben een mooie zomerdag gehad vandaag, er was wel redelijk veel wind, maar verder een prima dag !
een rustige avond nog verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 20-07-09

hallo Rudi ja amaai ben al nat geweest vanmorgen
tja moest buiten om mijn beestjes eten te geven hé, zou anders nie buiten komen met zo"n weer :-)
groetjes

Gepost door: Borriquito | 23-07-09

goeie morgen Rudi kom hier ook nog eens binnenvallen :-)
en ik heb het zonnetje meegebracht !!
fijne donderdag Rudi
groetjes

Gepost door: Borriquito | 30-07-09

De commentaren zijn gesloten.