04-10-09

De avonturen van Rudi & Co - Avontuur in de avonduren

 

Mijn lotsbestemming blijft verrassingen voor mij in petto hebben. Veel te veel naar mijn zin. Maar als er één zekerheid is in dit aardse bestaan, dan is het wel het feit dat je het lot hoe dan ook niet kan ontlopen.

Eergisteren ben ik met Caroline, mijn echtgenote, naar de middelbare school gewseest, waar onze zoon Brian zijn eerste jaar ASO (Algemeen Secundair Onderwijs) volgt. We waren immers uitgenodigd voor een oudercontact, waarbij ons werd aangeboden, tijdens een persoonlijk gesprek met de leerkrachten, de nodige toelichting te krijgen bij de studieresultaten van onze zoon, tot op heden.

Welkom voelde ik mij bij aankomst aan de school helemaal niet. Want dat plankje, met hellend vlak, om via de hoofdingang in de school binnen te geraken, lag niet klaar. Een attente dame zorgde er evenwel voor dat twee mannen, binnen de kortste keren de ramp voor de dorpel hadden geplaatst. En, eens ik binnen was, ook terug op zijn oorspronkelijke plek legden. Anders zou ik niet tot aan de lift zijn geraakt, die we nodig hadden om in de klaslokalen te geraken, waar de leerkrachten ons te woord zouden staan.

Die lift, dat is zo een oud type, met een vaste, zware, open te draaien deur, en zonder dubbele cabine. Wat betekent dat, eens je in de ascenseur staat en deze met een druk op de knop in beweging hebt gezet, je, aan de kant waar je bent ingestapt, de wand van de liftkoker vervaarlijk aan je voorbij ziet flitsen. Gevaarlijk vind ik dat! Dat systeem zal wellicht beveiligd zijn. Maar wat als die beveiliging faalt? Dan kan je net zo goed mee naar boven worden gesleurd, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Aangezien de liftkoker dan ook nog eens aan de kleine kant is, pas ik er alleen maar in als ik mij met mijn rolstoel schuin in deze lift positioneer. Enkel op die manier  kan ik er gebruik van maken. Maar kom, we zijn gewoon van ons plan te trekken en we zijn, met behulp van dat systeem, in ieder geval op de verdiepingen geraakt waar we zijn moesten.

Alles bij elkaar genomen hebben we tweeënhalf (2,5) uur zitten wachten om drie (3) leerkrachten gedurende een vijftal minuutjes te spreken. Die tijd uittrekken en dat wachten heb ik er absoluut voor over, om met de leerkrachten van mijn zoon eens van gedachten te wisselen. Maar er zou wel eens een efficiënter formule mogen bedacht en toegepast worden. Want ik had graag ook nog met enkele andere leraars en leraressen kennis gemaakt. Nu was daar geen mogelijkheid toe. De globaal toegewezen tijd was immers op!

Wel vijf of zes mensen heb ik gisterenavond gezien, die lid zijn van het oudercomité, waarvan ook ik deel uitmaak. Die dames (?) en heer (?) vonden mij blijkbaar niet de moeite waard om gedag tegen te zeggen. Was het misschien omdat mijn echtgenote erbij was? Die heeft namelijk een bruine huidskleur. Er waren nochtans meer ouders met een kleurtje aanwezig. De schoolbevolking is immers nogal heterogeen samengesteld. Nu ja, ik ga mijn hoofd niet breken over de oorzaak en beweegredenen van die mensen hun totaal gebrek aan elementaire beleefdheid. Ten overstaan van Caroline en mij welteverstaan, want andere mensen werden wel door hen begroet. Dus zal het allicht aan onszelf liggen. Of berust dit op een misverstand en hebben die lui mij gewoonweg niet herkend?! ;-)

De leerkrachten daarentegen, zijn vriendelijk, gemotiveerd en vol goede intenties. De ene allicht al wat meer dan de andere, maar ik heb toch de indruk dat de school een goed leerkrachtenkorps heeft. Ook een aantal leerlingen van de hogere jaren lieten zich op deze oudercontactavond van hun beste kant zien. Al heb ik wel mijn bedenkingen bij de nogal onbehouwen wijze waarop ze hun taak uitvoerden. De jongeren gingen immers, in twee ploegen, denk ik, rond om aan de leerkrachten en wachtende ouders soep te bedelen. Wat ik zag en hoorde, was een meisje met een grote, en blijkbaar zware ketel soep. Naast haar een jongen met een grote pollepel, waarvan hij de steel in de ene hand en de schep in zijn andere hand hield, bovenop een aantal van resten soep doordrongen servetten. Niet echt een appetijtelijk aanzicht.

"Moet er iemand soep hebben?" vroeg de jongen. Wie reageerde zei "neen, dank u" of bewoog het hoofd een paar keer van links naar rechts en terug om hetzelfde antwoord te geven, maar dan visueel.  Ook ik bedankte voor het aanbod, dat nochtans niet rechtstreeks tot mij was gericht. Het kan idioot lijken, maar ik zag enkel die twee jongelui en veronderstelde dus dat iedereen uit diezelfde soeplepel moest drinken. Die dan telkens gereinigd werd, vandaar die doordrenkte servetten. Maar mijn mond aan die lepel zetten, wat even voordien ook een wildvreemde had gedaan, dat zag ik helemaal niet zitten. Zulks doe ik niet als ik in Europa ben! Opeens kwamen echter nog twee andere meisjes opdagen, waarvan er eentje een mand droeg met soepkommen, lepels en servetten in. Maar niemand van de ouders kwam op haar of zijn beslissing terug. Ook ik niet.

Niet stoppen met lezen, want mijn verhaal is nog lang niet ten einde. De plot moet nog komen! Tijdens het wachten op audiëntie door de leerkracht wiskunde, merkte ik op dat de gang stilaan leegliep. Diverse leerkrachten deden hun jas aan en vertrokken. Ook de meeste, ten behoeve van de wachtende ouders, in de gang geplaatste stoelen, stonden er nu werkloos bij. Aan Caroline liet ik weten dat ik er niet gerust in was. Dat wij nog met de lift naar beneden moesten en dat ik bang was dat we vast zouden komen te zitten in de lift en alzo opgesloten en achter zouden blijven in een verlaten schoolgebouw. Mijn eega deelde deze vrees niet.

Na het onderhoud met de wiskundeleraar, repten we ons naar de lift. Teneinde van de derde verdieping, waarop we ons bevonden, terug op het gelijkvloers te geraken. Ik reed de cabine schuin in. Caroline kwam naast mij staan, sloot de deur en drukte op de '0'. Er gebeurde niks. Geen van ons beiden stond we voor het oog/de ogen die de deur beveiligen. Dat kon dus niet de oorzaak zijn van de malfunctie. Dus nogmaals geprobeerd. En nog eens. Uiteindelijk kwam de lift dan toch in beweging, om even later met een schok alweer halt te houden, tussen twee verdiepingen in. Op welke knop er ook werd gedrukt, er kwam geen beweging in dat ding. Mijn voorgevoel dreigde bewaarheid te worden!

Caroline probeerde dan maar de lift te laten bewegen door de knop ingedrukt te houden. Eureka! Dat lukte... even. Alweer was de lift met een schok stil komen te staan. De truc met het ingedrukt houden van de knop werkte deze keer niet. Wat nu gezongen? Iemand bellen? Maar wie? En het belkrediet van mijn GSM-kaart was zo goed als opgebruikt. Hopelijk dat van Caroline niet. Maar ik durfde het haar niet te vragen. Gelukkig bleef de licht in de liftcabine branden. Na even gewacht te hebben, kwam er bij het blijven ingedrukt houden van de liftknop uiteindelijk toch weer beweging in de lift en geraakten we zo, in enkele etappes, dan toch terug op de begane grond. Oef! Dat was in elk geval de laatste keer dat die lift me heeft mogen vervoeren. Het risico vast te blijven zitten, neem ik niet meer.

Helemaal buiten geraken via de voordeur was er ook niet meer bij. Vrijwilligers om dat hellend vlak te helpen verplaatsen waren er niet te bespeuren. Gelukkig was de achterdeur niet op slot en kon ik dus in het pikkedonker langs de achterzijde het gebouw verlaten. Als een dief in de nacht. En met gevaar lek te rijden op een onzichtbaar object. Leuk is anders!

Rudi, 8 november 2008 (revisie op 19 juni 2009)

 

Commentaren

Goedenmiddag Rudi Pfff... heb net al je epistels gelezen en kwam tot de ontdekking dat er weer eentje bij is gekomen :-) Als ik vanavond op het werk in de lift stap zal ik aan je denken :-)!

Fijne zondag

Groetjes,

Gepost door: Nanette | 04-10-09

goeie avond Rudi die waren je blijkbaar vergeten bij het beeindigen van de ouderavond
al een geluk zeg dat je nog langs de achterdeur weg kon
in zo'n lift zou ik trouwens ook niet gerust ingaan, zal een oud model geweest zijn zeker

wat die andere leden van het oudercommitee hebben bezield is toch raar, het lijkt wel of ze je niet willen kennen buiten de vergaderingen, heel onvriendelijk !!

fijne avond nog verder Rudi
groetjes

Gepost door: borriquito | 04-10-09

dacht al dat dit verhaal me bekend voorkwam...
Lara eet kastanje, gewone noten en ook nog meer:

http://cirkel-der-natuur.skynetblogs.be/post/7287535/13-september

Ik hoop dat het gaat zoals je wilt dat het gaat, in de omstandigheden waarin je moet leven. Omdat jij je lot niet kan ontlopen, eh eh, ontrijden...
Zoals ook ik moet doen, wat op mijn weg komt om te doen!

groetjes.

Gepost door: saartje | 04-10-09

Tja 't probleem van de ouderavonden is er al jaren. Jammer genoeg zijn ouders vaak zelf de schuld van de te lange wachttijden. Pas op je kan het hen niet kwalijk nemen dat ze zo veel mogelijk willen weten over hun kind en daarom denk ik dat 't véél beter zou zijn als scholen hun ouderavonden zouden splitsen. Alleen vraagt zoiets extra inzet van iedereen en jammer genoeg is niet iedereen daarvoor te vinden :-( Ik vind het absoluut niet kunnen wat er met jou gebeurd is. Sorry maar dit getuigt van totaal geen respect voor de ouders en of jij nu wel of niet in 'n rolstoel zit mag daar totaal niets mee te maken hebben. Integendeel, men zou nog extra aandacht aan jou moeten besteden.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 04-10-09

Hoi Rudi, dat heb je achteraf hopelijk toch wel gemeld! Dat vind ik dus echt niet kunnen. Er zou toch minstens mogen gecontroleerd worden of er nog mensen in t gebouw aanwezig zijn en gezorgd dat die mensen op een veilige manier het gebouw kunnnen verlaten!
Nog een goeie nacht voor seffes of straks :-)

Gepost door: Ri@ | 05-10-09

anders zijn hello Rudi,
wel dat ik af en toe bij jou langs kwam maar had weinig tijd om en woordje achter te laten en dit neem ik nu wel.
ja anders zijn is niet evident, ik weet maar al te goed en zonder parano te zijn dat mensen die anders zijn anders worden beschouwd dan "normaal" het zou blijken en dit uit eigen studies en ervaring dat we door ons verschil onze inteligentie en bekwaamheden ergens verloren hebben en daardoor maar met zeer weinig respect behandeld worden.
voor wat jou betreft denk ik dat er op gebied van mobiliteit maar heel weinig gedaan word als ik zie hoeveel mensen gewoon op de baan moeten gaan omdat voetpaden niet toerijkelijk zijn.
ik werk in de horeca en dit al heel lang en ieder keer dat er iemand en tikkeltje anders ergens binnenkomt hoor ik daar van de ene of de andere en comentaar, reacties die voor mij soms heel grof lijken en me steeds doen denken aan wat ik soms onderga, maar ja, mensen zijn maar weinig behulpzaam en zeer individualistiesch geworden.
ik heb en afkeer van deze maatschappij en mijn droom zou zijn om ergens teruggetrokken te leven.
wens je het beste toe
Carolyne-sophia

Gepost door: Carlyne-Sophia-Moon | 07-10-09

De commentaren zijn gesloten.